Belgiumban a február 2 a gyertyaszentelő napja, ami egyenlő a palacsintanappal 🥞

Ma jeles nap van Belgiumban, a gyertyaszentelő napja. Bár katolikus ünnep, mégis zsidó hagyományokon alapszik. A gyertyaszentelőt február 2-án ünnepeljük,  40 nappal Jézus születése után. Ezzel a megtisztulási áldozatra emlékeznek, amelyet Máriának meg kellett hoznia. A zsidó törvények szerint egy újszülött fiút születése után 40 nappal be kellett vinni a templomba, hogy a nyilvánosság elé tárják. A kislányokat 80 nap után. Ilyenkor tartottak gyertyás felvonulást. A hívők gyertyákat kaptak, hogy vigyék haza, hogy megóvják őket a katasztrófától az év további részében. Innen a gyertyaszentelő elnevezés.

Ha a gyertyaszentelőre gondolunk, a legtöbb embernek elsősorban a palacsinta jut eszébe. Ennek két oka van.

Február 2-a például korábban egyike volt annak a két napnak, amelyen itt Belgiumban a vidéki lakosság munkahelyet vagy gazdaságot válthatott. Ezt este a kandallónál megünnepelték amiből később palacsinta ünnep lett. Ahogy tartották: “Nincs olyan szegény nő, hogy ne melegítse fel a serpenyőjét gyertyaszentelőre, hogy süssön pár palacsintát”. Igy a gyertyaszentelőt a jólét napjának is nevezték, ezért is tartották fontosnak, hogy ilyenkor sok-sok palacsintát egyenek a sikeres év érdekében. 

Másodsorban a palacsinta egyfajta megjelenítése a napnak. A forma, a szín és a melegség mind utalás a napra, a fényre. Jön a tavasz végre, lassan vége a télnek. 

Mi eleinte nem értettük, hogy mi is ez a nagy palacsintázás ilyentájt, mert különben a belgák nagyon szeretik a palacsintát bármikor. De ilyenkor valóban ünnepelnek és a palacsinta a főszereplő. Mára mindenféle töltelékkel, öntettel fogyasztják, gyümölcsökkel megrakva, de sokan csak a jó öreg barnacukorral halmozzák meg a forró palacsintákat, pár perc múlva mikor elkezd olvadni a cukor akkor eszik meg. Sokan mogyorókrémmel kenik meg, bár időnként olyan érzésem van, hogy inkább palacsintás mogyorókrémet esznek, mert annyira megtömik a palacsintákat. 😁😀 Édesszájuak a belgák, tény. 😁 Itt ez a sok kakaó meg csoki … 😂😅😆

Katinkám figyelmeztetett ma délelőtt, hogy hoppá, palacsintás nap van. Igy a lecsós husi mellé készült ma glutén- és laktózmentes palacsinta mogyorókrémes mascarpone töltelékkel. A receptet itt találhatjátok meg a blogban.

palacsinta2

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s