Magyarország gluténérzékeny szemmel

Tudom sokan azt gondolják, hogy itt nyugaton kolbászból van a kerítés és ezerszer könnyebb helyzetben vannak az ilyen-olyan allergiával élők. Vagy mondjuk ami nálunk a legfontosabb, a gluténmentes étkezéssel kapcsolatban itt terített asztallal várják a betérőket.

Nos, el kell szomorítanom azokat akik ezt gondolják. Egyik sem. 😅 Sőt! 😕

Toszkána Mánia - gluténmentes étkezés lisztérzékenyeknek

4 éve nagy döbbenetemre ugy kellett vadásznom a gluténmentes termékeket. Akkor még lehetett kapni a Lidl-ben kenyeret, pár gluténmentes terméket, laktózmentes tejszint, mára a laktózmentes tejen kívül minden eltűnt a polcokról. Nem vicc, minden!!! Mostanában látom, hogy pár felvágotton szerepel a laktózmentes felirat, a gluténről mélyen hallgatnak. Az Aldit nem ismerem. Van pár üzletlánc, amikről tudni kell, hogy nem mindenhol egyforma a választék, vannak helyek ahol egész jó a kínálat, míg máshol egyáltalán nem lehet kapni gluténmentes termékeket. 

Talán két üzletláncnál lehet kapni a legtöbb gluténmentes terméket itt felénk, az egyik a Delhaize, a másik az Albert Heijn. Ez utóbbi pár éve nyitja meg sorban a kisebb-nagyobb bevásárló helyeket. Itt sem egyforma a választák, viszont a saját gyártású termékeiken mindenen feltüntetik a laktóz- és gluténmentességet. Azért igy lényegesen könnyebb vásárolni. Érdekességként megemlítem, hogy ez az üzletlánc holland. Pár km-rel arrébb ugyanezen boltokban, már a holland oldalon hosszú sorokban vannak a mentes termékek. Belgiumban sokkal kevesebbet lehet ezekből kapni. Nem hozzák át. Hogy miért lehet ez? Nekem fogalmam sincs. Viszont az Albert Heijn oldalán remekül belehet állitani az árukeresőt, belehet jelölni sokféle érzékenységet, igy idővel az ember megtanulhatja, hogy más nem saját márkás termékeik közül melyiket fogyaszthatjuk és melyiket nem.

Sokáig kínlódtam, innen-onnan rendelgettem 1-1 lisztet. Aztán elkezdtem benelux-ban gondolkodni és szétnéztem a holland oldalakon. Mára kialakult a termékek beszerzése. Minden Hollandiából jön. Ha bizonyos összeg felett rendelek, akkor ingyen kiszállítják. Szerettem volna Mo-ról rendelni, de ott nem volt ilyen opció. És hát nagyon számít az ár, mivel mint mindenhol itt is a gluténmentes termékek jóval drágábbak, mint a normál kaják. Mi hárman vagyunk ugye. Ha rendelek megy a telefon Esztikémnek, hogy van-e szüksége valamire. 

Bevásároljuk a hozzávalókat és főzünk, mindent otthon főzünk. Ritkán nyulunk fagyasztott vagy kész termék után a hűtőbe. Lehet kapni azért pizzát, csirkefalatokat amiket eltudunk rakni olyan időkre ha nincs időnk főzni. 

Étterem? Hmmm… Van egy gluténmentes pizzákat is készítő sütödelánc, ami nagyon finom termékeket kínál. Volt, hogy tőlük rendeltünk. Emlékszem, mikor először ettem gluténmentes pizzát még a könnyeim is potyogtak annyira jól esett. 🙈  Belgium a sült krumpli hazája is. Elvileg sültkrumplit külön kell sütniük, mástól elkülönítve. Amikor rákérdeztünk, hogy tutira tiszta-e az olaj, akkor mondták, hogy nem.😕  Hogy ismerik-e azt a szót, hogy gluténmentes? Azt kell mondjam nem. 😣 Nem is értik. Mi az? Nem is hallottak róla. Nem tudják értelmezni. A gugli segítségével azért lehet találni, leginkább olyan helyet, ahol tésztából készült ételeket készítenek. Némelyikben kínálnak gluténmentes tésztát is. Egy helyen láttam a kínálatban gluténmentes szusit. Itt a mekiben sem lehet kapni gm menüt. 

Igy aztán mikor Magyarországra utazunk akkor lubickolok a kínálatban. De tényleg. Folyamatosan mosolyogtam a gm-lm étteremben. Nem tudtam volna olyat rendelni, amit nem ehetek meg. Jó, jó, talán más allergiák miatt találtam volna, de azt nekem kell kikerülni. 

Mentünk üzletekbe, sétáltunk az utcán. Kirakatokon feltüntetve gluténmentes sütijük, szendvicsük, stb. van. Nem is kell kérdezni. Az itteni lehetőségekhez képest tiszta kánaán ami Magyarországon van. És nem túlzok, tényleg nem.  

Gondoltam megosztom azokat a helyeket ahol voltunk, talán nem haragszik meg érte egyik sem. 🥰

A legfontosabb egy drága barátnőm és férje kicsi álma:
Tepszi Ételbár  minden nap óriási választék mindenmentes menüjükből, kiszállítást is vállalnak, de a részletekkel nem vagyok tisztában, igy keressétek őket bizalommal. ❤

Bohém Tanya     sosem jártunk még itt, de tuti fogunk még menni. Nagyon kedves kiszolgálás, finom, kiadós menük. Minden glutén- és laktózmentes.

Irina Bistro   itt nagyon finom pizzát ebédeltünk és mindenmentes sütit kaptunk utána. 

Nekem fogalmam sincs minek kellene történnie, hogy itt Belgiumban olyan választék legyen mint Magyarországon glutén- és laktózmentes termékekből, választékból. Talán majd egyszer. 😊

Magyarország gluténérzékeny szemmel” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s