Rizsfőzés titkai 😊

Az egyetemen sok külföldi diák volt. Tanultam tőlük pár turpisságot, a Kubai pártól, hogy a rizst miként készíthetjük el ugy, hogy szép pergős legyen és ne egy csirizt tálaljunk.
Kénytelenek voltak kitalálni miként lehetne elkésziteniük, mert a kollégiumban egy szinten volt egy konyha 3 x 2 villanyrezsóval és annyi. 🙂 Mikor tökéletesitették akkor kaptam én a receptet.

Meséltek a párolásról, a betakarásról, mintha dédelgetnéd azt a rizst, ahogy készitik ők otthon Kubában, amire ugye akkor és ott nekünk nem volt lehetőségünk.
Elmondták, hogy a magyarok imádnak kavargatni. A rizst nem szabad kavargatni, mert a rizslisztet ledörzsöljük a szemekről és ez az egyik oka, hogy nem pergős a rizs. 🙂
A másik amit észrevettek, hogy mi mindig azonnal akarunk mindent. A rizs nem azonnali köret, igazából meg kell adni a módját, de ugye vannak azok a körülmények, amikor ez nem lehetséges. Tanulni kell türelemmel párolni. 🙂
A harmadik fontos dolog, hogy sosem szabad hideg vizet (tejberizshez hideg tejet) adni a rizshez, mert valamilyen bevonat képződik rajta a hőkülönbségtől ami miatt azt a rizst már soha nem fogjuk megfőzni, mindig roppanni fog.

Sok-sok éve hallgatok rájuk, mert nem találtam jobbat és egyszerübbet. Az utóbbi években basmati vagy jázmin rizst veszek, de az alábbi receptből bármilyen rizs elkészíthető, legfeljebb a főzési idő változhat, ezt ki kell tapasztalni.

Hozzávalók:

  • fejenként 100 ml basmati rizs
  • szükség szerint viz
  • izlés szerint só

Elkészítés:

Nem áztatom és nem pirítok rajta. Egyszerűen kimérem és beleteszem a főzőedénybe. Felöntöm forró vízzel, annyival, hogy kb. olyan térfogatu legyen a lábasban a víz mint a rizs. Nem teszek rá fedőt, nem kavargatom (!!!), szépen békén hagyom a rizst, felveszem a legmagasabb fokozatra (9-es indukcióson) a főzőlapot és elkezdem főzni.

Mivel forró vizet öntöttem rá így ez hamar meg is történik. Ekkor sózom és most kavarom meg először. Nem kavargatom, csak alaposan, gyors mozdulatokkal megkavarom, ráteszem a fedőt és leveszem közepes (5-ös indukcióson) hőfokra alatta a tüzet. Pár percig kell csak ezen is főzni, láthatjuk megint, hogy nagyon fő. Ekkor próbálom kibírni, hogy nem, nem veszem le a fedőt és nem kavarom meg, hanem még lejjebb veszem a hőfokot (3-as indukcióson).

Amikor a fedőn keresztül ezt látjuk pár perc múlva (apró lyukak a rizsben), akkor már annyira le lehet venni a hőfokot, hogy szinte alig melegítsen (1-es indukcióson). Aki nagyon nem bír magával, az most nagyon gyorsan lekaphatja a fedőt és megkavarhatja, én nem szoktam. Az eddigi folyamat kb. 5 percet vesz igénybe, innentől kezdve még kb. 15 perc amikor levesszük a fedőt, megkavarjuk a rizst és tálalhatjuk is. 😊

Ha esetleg még nem szeretnénk tálalni, akkor is kavarjuk meg és tegyük vissza a fedőt.

Rizsfőzés titkai 😊” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s